עבודות בגובה הינן עבודות המתרחשות בגובה, בניגוד לעבודות "רגילות" אותם ניתן לבצע גם על הקרקע. בשל הסיכון הכרוך בעבודות בגובה, על העובדים בעבודות כאלה לעבור הכשרה מתאימה, וכמו כן להצטייד בלבוש מתאים ובציוד המיועד ספציפית לעבודות מסוג אלה. בדרך כלל, עבודות בגובה הינן עבודות הקשורות לתחום הבנייה. על פי חוק, כל העוסק בעבודות בגובה חייב לדעת את כללי הבטיחות המתקשרים לעבודה זו. הרי לפניכם כללי הבטיחות הנדרשים בשביל עבודה בגובה.
מה נחשב ל"עבודה בגובה"?
לפני שניתן את הדעת על כללי הבטיחות לעבודות בגובה, יש להגדיר תחילה מה נחשב לעבודה בגובה. עבודה בגובה הינה כל עבודה המתבצעת בגובה של 2 מטר ומעלה מעל פני האדמה. בדרך כלל, עבודות אלה יהיו עבודות פיגומים, גגות, מנוף סולמות וכדומה. תאונות נפילה הנן עניין נפוץ במיוחד במצבים כאלה, ועל כן קיימת החובה לפעול לפי כללי הבטיחות הנדרשים על פי חוק לביצוע עבודות בגובה.
אז מהם כללי הבטיחות לעבודות בגובה?
כלל הבטיחות העיקרי והחשוב ביותר לעבודות בגובה על פי חוק, הינו שהעובד בגובה יעבור הכשרה מתאימה לעבודות מסוג אלה. בנוסף, אחת לשנתיים, יצטרך העובד בגובה לעבור מעין השתלמות בה ירועננו הכללים ויוצגו שוב בפניו. בנוסף, קיימים כללי בטיחות נוספים. להלן העיקריים שמביניהם:
- עבודה עם ציוד מגן – עבודה בגובה מחייבת לבישת ציוד מגן, כמו למשל קסדה, נעלי בטיחות בעלות סוליה מיוחדת המנועת החלקה, רתמת בטיחות ועוד. על המעסיק לספק לעובד את כל הציוד הנדרש לו לצורך בטיחות בעבודה בגובה.
- עבודה במצב צלול – על העובד בעבודות בגובה להיות בגיר (כלומר, מעל לגיל 18) וכמו כן צלול וכשיר לביצוע העבודה. כלומר: אין לבצע עבודות אלה תחת השפעת סמים, אלכוהול, או אף כדורים העלולים לגרום לחוסר עירנות כלשהי.
- מערכות לבלימה או\ו למניעה של נפילה – חשוב מאוד לדאוג לאבטח את העובד באמצעות מערכת לבלימת נפילה או מערכת למניעת נפילה. כך, למשל, אם העובד נמצא על במה מתרוממת ניידת או לחילופין מחובר לסל להרמת אדם (או כל וריאציה אחרת) – יש לדאוג כי הוא יהיה מחובר לאחת מהמערכות הללו.
- תנאים סביבתיים טובים – היות ועבודות בגובה הנן עניין מסוכן, על עבודות כאלה להתבצע אך ורק כשהתנאים הסביבתיים מאפשרים את זה. כלומר – אין לבצע עבודות בגובה בתנאי סופה או גשם חזק, או בכל מצב העלול לסכן את העובד על אף הציוד המגן שלו.